Cryptotwitter zeigt keinen Respekt vor dem Alter, wenn er auf Mungers Bitcoin Diss reagiert


Vandaag ga ik drie schijnbaar niet-gerelateerde verhalen van de afgelopen week samenvoegen om een ​​trend onder de aandacht te brengen die we volgens mij grotendeels over het hoofd zien. Klaar?

Ten eerste onthulde de winstuitgave van Tesla in het eerste kwartaal dat het bedrijf in het eerste kwartaal voor $ 272 miljoen aan bitcoin-bezit heeft verkocht. Volgens zijn CEO, Elon Musk, deed het dit om de liquiditeit van de markt te testen. De $ 101 miljoen die het aan de kwartaalwinst van het bedrijf toevoegde, deed ook geen pijn.

Ten tweede publiceerde crypto-geldschieter Genesis Trading (een dochteronderneming van DCG, die ook de moedermaatschappij is van CoinDesk) zijn Q1 2021-rapport, waaruit bleek dat het aantal uitstaande leningen $ 9 miljard brak, een stijging van 136% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

U leest Crypto Long & Short, een nieuwsbrief die goed kijkt naar de krachten die cryptocurrency-markten aandrijven. Geschreven door CoinDesk’s hoofd van onderzoek, Noelle Acheson, gaat het elke zondag uit en biedt het een samenvatting van de week – met inzichten en analyse – vanuit het oogpunt van een professionele belegger. U kunt zich hier inschrijven.

Ten derde sprak Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, over de macro-economische omgeving en hield hij vast aan de verwachting van een gemiddelde inflatie van 2% voor de komende jaren.

Wat hebben deze drie verhalen met elkaar te maken? Het antwoord ligt in het bekijken van het groeiende gebruik van bitcoin als reserve op bedrijfsbalansen naar waarom bedrijven dit vandaag willen doen en waarom ze dit waarschijnlijk in de komende jaren willen doen.

Balansen

Laten we, voordat we de verhalen van deze week naar voren brengen, eerst het vermogensverhaal van de balans opfrissen.

Bedrijven die als reserve in bitcoin investeren, noemen meestal waardebescherming als de belangrijkste reden. Bitcoin zal zijn koopkracht behouden tegen de onvermijdelijke vernedering van fiat, zo luidt het argument. Aangezien de prioriteit van corporate treasury is ervoor te zorgen dat het bedrijf de middelen heeft die het nodig heeft voor operaties en strategische investeringen, zowel vandaag als in de toekomst, beweren sommige voorstanders dat bitcoin een ideaal schatkistactief is, ook al is de volatiliteit een punt van zorg.

Softwarebedrijf MicroStrategy begon dit afgelopen augustus door al zijn bedrijfskas in bitcoin te stoppen; de firma heeft haar participaties voortdurend uitgebreid en zelfs kapitaal aangetrokken om dit te doen. In februari hield het een evenement om andere bedrijven voor te lichten over de voordelen en logistiek, die naar verluidt werd bijgewoond door meer dan 8.000 geïnteresseerden. Andere bedrijven die bitcoin-reservetoewijzingen doen, zijn onder meer Square, Aker en Meitu, en deze week onthulde de Zuid-Koreaans-Japanse videogame-uitgever Nexon een aankoop van $ 100 miljoen aan bitcoin (gelijk aan ongeveer 2% van zijn geldmiddelen en kasequivalenten).

En dan is er Tesla. Na een publiek heen en weer op Twitter tussen CEO Elon Musk en MicroStrategy CEO Michael Saylor, werden de verwachtingen gestegen dat Tesla binnenkort de gelederen zou vervoegen. Het bedrijf stelde niet teleur: in februari kondigde het een bitcoin-aankoop van $ 1,5 miljard aan. Uit de winst voor het eerste kwartaal van 2021 die deze week bekend werd gemaakt, bleek dat het bedrijf ongeveer 10% van zijn belangen verkocht voor $ 272 miljoen. Musk legde op Twitter uit dat dit was om ‘de liquiditeit van de markt te testen’.

Dit was in veel opzichten een slimme zet. Een ding is de liquiditeit bij het binnenkomen; we kunnen aannemen dat de aankoop van $ 1,5 miljard zorgvuldig is uitgevoerd in de loop van een paar weken. Een ander ding is geheel de liquiditeit op weg naar buiten; elke penningmeester van het bedrijf zal zich op zijn gemak moeten voelen dat hij in een oogwenk reserves kan omzetten in werkkapitaal. De stap van Tesla zal andere bedrijven geruststellen dat liquiditeitsrisico niet de grootste zorg hoeft te zijn.

En de bijdrage van de verkoop van $ 101 miljoen aan het bedrijfsresultaat is ook een krachtige boodschap. Het liquideren van traditionele “kasequivalenten” heeft doorgaans niet veel invloed op de nettowinst. Met deze stap geeft Tesla aan dat hier een “kasequivalent” is met een dubbele functie: waardebehoud en potentiële winst. Met zijn substantiële bitcoin-positie en crypto-belangenbehartiging transformeerde MicroStrategy zijn zakelijke waardepropositie van softwarebedrijf naar beursgenoteerde bitcoin-proxy. Bedrijven hoeven niet zo ver te gaan – met zelfs een bescheiden toewijzing aan bitcoin kunnen ze hun kernactiviteiten behouden, maar een potentiële buffer creëren wanneer de inkomsten zwak lijken.

Groei lenen

Nu, op naar het leningenboek van Genesis, waarin de leningen in USD en stablecoin in het kwartaal meer dan verdubbelden. De vraag naar dit type lening wordt voorlopig vooral gevoed door de aanhoudende basishandel op de bitcoin-futuresmarkt. In de toekomst zal het waarschijnlijk worden aangedreven door een groeiend begrip van de efficiëntie van bitcoin als onderpand en de toenemende hoeveelheid bitcoin die klaar is om als onderpand te worden gebruikt.

Veel van deze bitcoin zullen op de balansen van bedrijven staan.

Tesla liet zien dat het mogelijk is om een ​​flinke BTC-positie te verlaten. Genesis toonde aan dat een BTC-positie werkkapitaal kan aantrekken zonder een belastbare gebeurtenis te creëren, door op te treden als onderpand voor een fiatlening.

Dit versterkt de argumenten voor het aanhouden van bitcoin als schatkistactiva. De initiële rente kan worden gedreven door bezorgdheid over de langetermijnwaarde van geldmiddelen en kasequivalenten. Een verdere impuls zal waarschijnlijk komen van het relatieve gemak waarmee kapitaal kan worden aangetrokken met een actief dat niet aan de economische cyclus is gekoppeld.

Inflatieverwachtingen

Wat Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, eerder deze week zei, zal helpen. Nu de inflatie aanhoudend onder het streefgemiddelde van 2% blijft, erkende Powell dat de inflatie enige tijd boven dat niveau mag blijven. Inderdaad, de inflatieverwachtingen van de markt, zoals aangegeven door het 10-jaars break-evenpercentage, braken voor het eerst in meer dan acht jaar door 2,4%.

Dit is een alarmerend vooruitzicht omdat het de werkelijke waarde van geld nog meer zal verlagen dan de markt gewend is geraakt. Dus het vooruitzicht van een inflatie van meer dan 2% gedurende meerdere jaren zal de treasurers van bedrijven waarschijnlijk haasten om manieren te vinden om activa te beschermen tegen wat MicroStrategy CEO Michael Saylor het “smeltende ijsblokjeseffect” noemt. En Powell’s bevestiging dat kwantitatieve versoepeling in de nabije toekomst zal worden voortgezet, zal de vrees voor fiatverlaging onderstrepen.

Deze trends zouden uiteindelijk nog meer treasurers kunnen aanmoedigen om ten minste een deel van hun bedrijfsreserves in bitcoin te stoppen. Dit zal een nog diepere pool van bitcoin creëren die klaar is om als onderpand te worden gebruikt.

Onderpandkwesties

En dit is de diepere afhaalmaaltijd: het potentiële gebruik van bitcoin als onderpand is nog maar net begonnen.

We hebben al een aanzienlijke groei gezien in de crypto-backed-kredietsector, zoals geïllustreerd in het Genesis-rapport dat hierboven werd genoemd. Ik heb geen uitsplitsing van hoeveel van dat onderpand bitcoin is, maar we kunnen aannemen dat dit het grootste deel is. Hetzelfde geldt voor het stijgende gebruik van crypto als onderpand in de sterk groeiende markt voor derivaten met hefboomwerking. En, zoals mijn collega Brady Dale deze week meldde, is de totale marktkapitalisatie van tokens voor gedecentraliseerde financiering (DeFi), die leningen en andere financiële toepassingen vertegenwoordigen, $ 120 miljard doorbroken om een ​​historisch hoogtepunt te bereiken. Wrapped bitcoin, een op Ethereum gebaseerd token dat 100% door bitcoin wordt ondersteund en dat is gemaakt om het gebruik van de cryptocurrency als onderpand in DeFi-applicaties te vergemakkelijken, bereikte twee weken geleden een recordhoogte van $ 9,5 miljard.

Maar dit alles zou kunnen worden overschaduwd door het gebruik van bitcoin als onderpand in bilaterale repotransacties. De repomarkt, waarin bedrijven hun liquide activa kunnen gebruiken om kortetermijngeld te lenen voor werkkapitaalbehoeften en te verpanden als onderpand ‘veilige’ effecten zoals US Treasurys, werd eind vorig jaar geschat op ongeveer $ 4,1 biljoen, met ongeveer $ 1,3 biljoen daarvan toe te schrijven aan niet-bancaire en niet-effectenhandelaars.

Het is duidelijk dat bitcoin niet snel zo liquide zal zijn als de Treasury-markt. En het zal vrijwel zeker altijd veel vluchtiger zijn. Maar voor nachtelijke leningen aan bedrijven met activiteiten in veel verschillende valuta’s, zou bitcoin kunnen worden gezien als een intrigerend onderpandalternatief, een die ook het potentieel heeft om de inkomsten te verhogen wanneer dat nodig is. En geldschieters zouden kunnen worden aangetrokken door de gemakkelijk over te dragen activa aan toonder van het onderpand, om nog maar te zwijgen van het superieure rendement. Bovendien is er het voordeel van het aanhouden van activa die niet zullen worden afgebroken door een groeiend monetair aanbod en een stijgende inflatie.

De marktinfrastructuur hiervoor wordt al gebouwd door de belangrijkste leendiensten van de crypto-industrie. We zouden zelfs kunnen zien dat gedecentraliseerde leendiensten repo-achtige faciliteiten gaan aanbieden. Banken, van oudsher belangrijke deelnemers aan repomarkten, raken al meer betrokken bij crypto-activa. En regelgevers zouden de transparantie van blockchain-gebaseerd onderpand kunnen beschouwen als een verfrissende verandering van de ondoorzichtige en ingewikkelde eigendomswebben die endemisch zijn voor de huidige markt.

Crypto-activa brengen echter een ander soort risico met zich mee voor een fragiele vergelijking, en het concept van bitcoin als onderpand heeft veel hindernissen te overwinnen voordat het een zinvol verschil kan maken in het huidige financiële ecosysteem. Maar er is al verandering gaande in zoveel aspecten van de markttechniek, en tekenen wijzen op een bredere financiële rol voor bitcoin dan als “slechts” een actief op een balans.

JPMorgan sluit zich aan bij de cryptomarkt

JPMorgan Chase bereidt zich voor om een ​​actief beheerd bitcoin-fonds aan te bieden aan zijn particuliere vermogensklanten, mogelijk al deze zomer, volgens bronnen.

Er werd veel aandacht besteed aan de “ommekeer” die dit impliceert, aangezien Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, in het verleden bitcoin “stom” heeft genoemd en heeft gedreigd elke handelaar die betrapt wordt op cryptomarkten te ontslaan. Als zelfs JPMorgan nu de cryptokans omarmt, zo ging het verhaal, dan betekent dat zeker dat de instellingen klaar staan ​​om massaal binnen te komen.

Het verhaal is echter genuanceerder dan dat.

Deze fondsen worden alleen aangeboden aan particuliere vermogensklanten, die minder regelgevende hoepels hebben om doorheen te springen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen) en die in theorie een hoger risiconiveau kunnen weerstaan. Dit zal de betrokkenheid vergroten, maar neemt niet bepaald bitcoin “mainstream”.

Door “actief beheerd”, neem ik aan dat ze zullen proberen de bitcoin-markt te verslaan door ook deel te nemen aan derivaten- en cash-allocatiestrategieën. De meeste fondsen zijn passief – ze accumuleren bitcoin, en de waarde van het fonds volgt dat actief nauwkeurig. De markt proberen te verslaan met zo’n vluchtig actief is een riskante strategie, niet alleen voor de investeerders, maar ook voor de reputatie van het bedrijf.

De belangrijkste afweging hier is echter dat een grote bank als JPMorgan niet zou beslissen om een ​​product als dit op de markt te brengen zonder serieuze overweging, vooral in het licht van Dimons eerdere opmerkingen. JPMorgan zou dit doen na maanden van wikken en wegen en een zorgvuldige planning, en alleen na duidelijke indicatie dat zijn klanten dit product willen. Dat ondersteunt de groeiende interesse die we zien van institutionele en grote beleggers, en wijst op een sterkere instroom die in het verschiet ligt.

Kettingschakels

U.S. Bank (onderdeel van U.S. Bancorp, de op vier na grootste bankinstelling in de VS) kondigde deze week aan dat het een nieuw cryptocurrency-bewaarproduct gaat aanbieden in samenwerking met een naamloze onderbewaarder. Het kondigde ook aan dat het is geselecteerd om de bitcoin ETF van NYDIG te beheren (mocht het worden goedgekeurd door toezichthouders). TAKEAWAY: Dit zijn heavy-duty services, die niet in een oogwenk worden opgestart – wat betekent dat U.S. Bank hier al een tijdje aan werkt. Het is meer dan waarschijnlijk dat veel andere traditionele financiële instellingen hetzelfde achter gesloten deuren hebben gedaan. Binnenkort zal de lijst met traditionele banken die niet bij crypto betrokken zijn, korter zijn dan de lijst met banken die dat wel zijn.

Over de Amerikaanse bank gesproken, het nam samen met State Street en andere investeerders deel aan een financieringsronde van $ 30 miljoen voor het institutionele cryptocurrency-infrastructuurbedrijf Securrency. TAKEAWAY: Hier hebben we twee belangrijke oude financiële instellingen die investeren in een bedrijf dat traditionele diensten verbindt met cryptomarkten. Lees daarin wat je wilt …

Genesis Trading (een dochteronderneming van DCG, die ook de moedermaatschappij is van CoinDesk) publiceerde deze week zijn Q1 2021-rapport, dat een verbluffende groei van 136% in actieve leningen tot meer dan $ 9 miljard laat zien. TAKEAWAY: Een van de vele intrigerende gegevenspunten in dit rapport is de groei van bijna 400% in uitstaande etherleningen, grotendeels gedreven door rendement en arbitragemogelijkheden in gedecentraliseerde financieringsplatforms (DeFi). BTC-leningen als percentage van het totale uitstaande bedrag daalden van 54% naar 43% (nog steeds een absolute stijging van ongeveer 90% in USD-termen), grotendeels vanwege het verdwijnen van de winstgevende premiehandel op de GBTC-bitcoin-trust van Grayscale (Grayscale is ook een dochteronderneming van DCG), en de aanhoudende spreiding tussen futures- en spotmarkten die BTC-shorting ontmoedigt.

Coinbase heeft de lancering van de handel op stablecoin tether (USDT) tot volgende maand uitgesteld, daarbij verwijzend naar een aanhoudend probleem met de API van zijn professionele platform. TAKEAWAY: Dit is veel meer dan alleen een frustrerende technische storing: het is een herinnering aan de oorsprong van de cryptomarkt in de eerste plaats. Uitwisselingen en diensten zijn de afgelopen 10 jaar ad hoc ontstaan, zonder coördinatie, dus er is geen branchebrede technologiestandaard voor connectiviteit. Dit zal met tijd en investeringen worden opgelost, maar er is geen “centraal orgaan” om te beslissen wat de normen zouden moeten zijn.

De SEC heeft het nemen van een beslissing over de door VanEck voorgestelde bitcoin ETF teruggedrongen tot ten minste 17 juni. Canadese markt en gezien de bekendheid van voorzitter Gary Gensler met de cryptomarkten, is deze vertraging geen verrassing. De SEC heeft slechts drie van de tien actieve voorstellen ter beoordeling voor zich liggen, en het zou ervoor kunnen kiezen om er meer dan één tegelijk goed te keuren, om te vermijden dat een first mover-voordeel wordt toegekend en om de markt meer keuze te geven.

Een wetsvoorstel dat vorige week is goedgekeurd door het Duitse parlement en dat naar verwachting op 1 juli in werking zal treden als het wordt goedgekeurd door de Bundesrat, stelt beheerders van vermogens- en institutionele beleggingsfondsen, bekend als het Spezialfonds, in staat tot 20% van hun portefeuille in cryptovaluta te beleggen. TAKEAWAY: Volgens het rapport zou dit tot bijna $ 425 miljard toelaten om de cryptomarkt te betreden. Het is echter onwaarschijnlijk dat alle fondsen van deze optie zouden profiteren en dat de fondsen die dat wel zouden doen, tot het maximum zouden investeren. Bovendien hebben beleggers die geïnteresseerd zijn in blootstelling aan cryptovaluta veel opties beschikbaar via de talrijke op cryptovaluta gebaseerde fondsen die momenteel op beurzen worden verhandeld. Dit wetsvoorstel zet echter de toon voor crypto-allocaties in professioneel beheerde gediversifieerde fondsen, die een lange weg kunnen gaan naar het bereiken van reguliere acceptatie.